Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı’nda ambulans şoförlerine ve sağlık çalışanı personellere ambulans sürüş teknikleri (ASTE) verildi. Teorik ve uygulamalı olarak 6 kulvardaki sürüş teknikleri eğitiminde sürücüler daraltılmış dubalar arasından hızlı ve kontrollü bir şekilde araç kullandı. Şanlıurfa İl Salık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Abdulkadir Kısmet’de Parkurda Ambulans kullanarak kursiyerlere motivasyon açısından destek oldu.
Sağlık Bakanlığı'nca hizmet içi eğitim kapsamında, Şanlıurfa 11 Nisan Stadyumu bölgesinde teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Trafiğe kapalı alanda verilen eğitimlerde, ambulansı kullanan sürücüler; dubaları devirmeden, en kısa sürede parkuru tamamlamak için yoğun çaba sarf etti.
Şanlıurfa İl Salık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Abdulkadir Kısmet,
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı olarak, Sağlık personellerimize ileri sürüş teknikleri konusunda eğitimler vermekteyiz. Bu eğitimdeki amacımız hastalarımızın en hızlı ve en güvenilir bir şekilde hastaneye transferini sağlamaktadır. Güvenli sürüşün her geçen gün daha da önem kazanması sebebiyle bu eğitimler sırasında personellerimize trafikteki diğer araçlardan kaçınma, panik anında nasıl hareket edileceğini ilişkin teknikler, sürücülerin direksiyon hâkimiyetlerini arttırılması ve direksiyon tutuş tekniklerinin yanı sıra kaçamak manevralarını, panik frenleme, ani çıkabilecek engellere karşı hazırlıklı olmalarını bu uygulamalarla öğretmekteyiz. Bu eğitimler sayesinde trafikte oluşabilecek ambulans kazalarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Eğitimimize 1 koordinatörümüz 7 eğitmenimiz ve 15 kursiyerimiz katılmıştır. Özellikle bir hususu belirtmek gerekirse kadın personellerimizin eğitime katılmasından dolayı büyük bir mutluluk duymaktayız. İlerleyen dönemlerde sahadaki sürücü kadın personellerimizin sayısını artmasına da yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Halkımızdan talebimiz “Ambulansa yol ver yaşama yol ver” diyoruz dedi.
Hem vakaya ulaşırken hem de vakayı aldıktan sonra sağlık tesisine götürürken ambulans sireni çaldığında, ışıkları yandığında fermuar mantığıyla o güzergahtaki tüm taşıtların sağa ve sola yanaşmak suretiyle ortadan yolu açmalarını arzu ediyoruz. Çünkü hepimiz her an ambulansın içinde olabiliriz. Özellikle trafikte sürücülerden ambulanslara yol vermelerini istiyoruz.”
Kadın kursiyerlerden Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığında sağlık personeli Melek Akbulut;
İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığında görev yapmaktayım. Zaten uzun yıllardır aktif araç kullanıyorum. Bu eğitim de ileri sürüş teknikleri eğitimi ile sahada kadınlarında ambulans kullanımının aktif bir şekilde rol almasından dolayı çok mutluyum. Bu eğitimde şahsıma panik fren manevrası, ani manevra kabiliyeti kattı. Bunu kendi aracımı kullandığımda da ambulans kullandığımda da hayatımıza kattık sahada aktif kullanacağız dedi